Tazminat Hukuku Nedir?


Tazminat Hukuku Nedir?, Tazminat maddi veya manevi bir zararın oluşması karşısında işbu zararın giderilmesidir. Diğer bir ifade ile tazminat zarar görene, zararından sorumlu olanın ödemesi gereken edimi ifade eder. Geniş bir hukuk alanını olan hukukun bu dalı alanı ile kapsayan sorumluluklara Tazminat Hukuku adı verilmektedir. Bu bağlamda tazminat davası uğranılan maddi veya manevi zararlar karşısında bu zararların tazmini amacıyla açılan davalara Tazminat Davası denir.

Tazminatın türleri kişilik hakları ihlali sebebiyle uğranılan zararın tazmini açısından Manevi Tazminat, mal varlığında yaşanan eksilmeyi telafi etmek amacıyla Maddi Tazminat olmak üzere iki ana başlıkta ele alınır.

Tazminat davası uğradığı fiilden dolayı maddi veya manevi zarar gören taraftan, zarara sebebiyet veren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılan davalara denir. Tazminat hukuku zamanaşımı süreleri, tazminat hesaplamaları, tazminat türleri bakımından dikkat ve özen gerektirdiğinden bu hukuk alanında titiz çalışma gerektiren bir hukuk alanıdır.

Haksız Tutuklama Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat, Kişilik Haklarına Saldırı Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat, İş Kazası Nedeniyle Tazminat, Ölüm veya Maluliyet ile Neticelenen İş Kazalarından doğan Maddi ve Manevi Tazminat, Ölümlü veya Yaralamalı Trafik Kazalarında Tazminat konularında hukuki makaleler...


Tazminat Davası Nasıl Açılır?


Tazminat davaları nasıl açılır diye merak eden kişiler açısından tazminat davalarında esas unsur mağduriyet durumunun giderilmesidir. Bu noktada tazminat davasını açacak bireyin mağduriyetinin ispat edilmesi gerekir. Tazminat davalarında davanın açılacağı yetkili mahkeme haksız fiilin gerçekleştiği yerde bulunan bölge mahkemesidir.

Tazminat Davası Türleri Tazminat Davaları haksız fiil karşısında mağduriyetin giderilmesi amacıyla açılan dava türüdür. Yaşanılan mağduriyetin giderilmesi adına açılacak farklı tazminat türleri boşanmada tazminat, hakaret nedeniyle maddi ve manevi tazminat, mobbing ya da psikolojik şiddet nedeniyle manevi tazminat, destekten yoksun kalma tazminatı, işçi kıdem tazminatı, işçi ihbar süresi tazminatı, iftira nedeniyle tazminat davaları, haksız tutuklama nedeniyle tazminat, iş kazası nedeniyle açılacak tazminat davası, ölümlü trafik kazası nedeniyle tazminat davası, yaralanmalı trafik kazası tazminat davası, araç değer kaybı nedeniyle tazminatı, yanlış tedavi sonucu tazminat davası…. gibi sıklıkla karşılaşılan konularda hukuki makaleler.