Kıdem Tazminatı Nedir Ve Nasıl Hesaplanır

Kıdem Tazminatı Nedir Ve Nasıl Hesaplanır

Kıdem tazminatı nedir ve nasıl hesaplanır; Kıdem tazminatı iş gören işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesi devam ettiği sürece her geçen tam yıl için işveren tarafından işçiye verilen otuz günlük ücret tutarında ödenmek zorundadır. Bir yıldan fazla süreler içinde ödeme yapılmak zorundadır. Giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı ücret ve ücret ile ölçülebilmekte olan ve devamlı süren ödemelerde hesaplamakta dikkate alınmalıdır. İşveren tarafından işçinin aldığı ücret dışındaki yemek, yol, prim ve ikramiyeler gibi nakdi ödemeleri kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir.

Hazine Teşvikinden Yararlanamama Süresi Bir Aya İniyor konusunda bilgi sahibi olmak isterseni.  Hazine Teşvikinden Yararlanamama Süresi Bir Aya İniyor   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

Kimlere Kıdem Tazminatı Var?

İş sözleşmesi 1475 sayılı İş Kanunu 14. Maddesine bulunan nedenlere bağlı kalınarak iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir.İşçinin işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması haricinde herhangi bir nedenle yağmış olduğu fesihlerde, haklı nedenlerle iş sözleşmesini fesheden işçinin, çalışmakta olan erkek işçiler için askerlik sebebiyle yaptığı fesihlerde, bir sene içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi halinde kadın işçinin, çalışmakta olan işçinin prim ve yaşı dolması üzerine emekliliği üzerine yaptığı iş sözleşmesi feshi, çalışmakta olan işçinin on beş yıl ve 3600 günü doldurması ve yaşını beklemesini istediği durumda iş sözleşmesi feshi, çalışan işçinin vefatı üzerine kıdem tazminatına hak kazanılmaktadır.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

İşe Gelmeme Durumunda Kıdem Tazminatı

İşçinin işveren tarafından izin almadan ya da düzgün ve gerekçeli bir sebebi olmaması durumunda işçinin ardı ardına iki iş günü işe gelmemesi durumunda ya da bir ay içerisinde ki tatil gününden sonraki gün işe gelmemesi durumunda ve bunu ayda iki kez yapması ya da bir ay içerisinde üç iş günü işe gelmemesi durumunda tazminat ödenmeden iş veren tarafından işçinin iş sözleşmesini fesh etme hakkı doğmaktadır. Bu duruma ilişkin işçinin kendi keyfiyeti için iş görmemesi, iş yerindeki işleri ihmal etmesi durumunda işveren tarafından işçinin sözleşmesi feshedileceği gibi işçiye hiçbir şekilde ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı da ödenmesi mümkün değildir.İşçinin iş yerinde işverenden habersiz bir şekilde işe gitmemesi durumunda o güne veya günlere ait hastane veya doktor raporu varsa haklı bir mazerete sahip olmaktadır. Bu nedenle yargıtaya başvurarak kıdem tazminatınızı alabilmeniz mümkündür. Kıdem tazminatının zaman aşımı süresi olduğu için zaman aşımı süresine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Güncel Makaleler