Günümüzde çalışma hayatımızı düzenleyen 4857 sayılı İş kanununda yer alan iş sözleşmesi hükümlerine bağlı kalınarak çoğu iş yerlerinde, işçi ve işveren arasında iş sözleşmesi yapılmaktadır. Kanunlara uygun şekilde hazırlanması gereken iş sözleşmelerinde eğer dikkat edilmeden, kanunlara uygun şekilde hazırlanmayan iş sözleşmelerinde yapılmakta olan hataları kontrol eden İş ve sosyal güvenlik denetimlerin de işveren tarafından olumsuzluklara yol açmaktadır.
İşçinin Performansına Dayanarak iş Sözleşmesi Feshinin Şartları konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. İşçinin Performansına Dayanarak iş Sözleşmesi Feshinin Şartları Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
İş sözleşmesi Nedir
İşçi ve işveren arasında hazırlanan, işçinin işini görmesi, işverenin de işini gören işçinin ücretini ödemesine söz verilen ve kanunlara uygun şekilde hazırlanan sözleşmedir. Kanunlarda aksi bir durum belirtilmediği sürece özel bir şekilde hazırlanması tâbi değildir. İş sözleşmelerinin süresi bir yıl ve daha fazla olabilmektedir. İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesi yazılı şekilde yapılması gerekilmektedir. Yazılı olarak yapılmayan iş sözleşmelerinde işveren işçiye süre olarak en geç iki ay içersinde işçinin çalışma koşullarını, haftalık ya da haftalık çalışma saatlerini ve ücretini, ücret eklerinin belli olduğu ve belirten bir belge vermek zorundadır. Yapılan iş sözleşmelerinde ise iş sözleşmesinin feshi durumlarında kanunda yer alan hükümleri işçi ve işveren tarafından yükümlülüğü altına girdikleri hükümleri yazılı olarak da vermesi gerekmektedir.Bu hükümler süresi belirli olan iş sözleşmelerinde süresi bir ayı geçmeyen sözleşmelerde bu hüküm uygulanmamaktadır. Eğer iş sözleşmesi iki ay süre dolmadan sona ermesi durumunda bilgilerin sona erme tarihi en geç ne zamansa işveren tarafından işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur. İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.