İşverenin İş Sözleşmelerinde Yaptığı Hatalar
İşverenin İş Sözleşmelerinde Yaptığı Hatalar Nelerdir
Günümüzde çalışma hayatımızı düzenleyen 4857 sayılı İş kanununda yer alan iş sözleşmesi hükümlerine bağlı kalınarak çoğu iş yerlerinde, işçi ve işveren arasında iş sözleşmesi yapılmaktadır. Kanunlara uygun şekilde hazırlanması gereken iş sözleşmelerinde eğer dikkat edilmeden, kanunlara uygun şekilde hazırlanmayan iş sözleşmelerinde yapılmakta olan hataları kontrol eden İş ve sosyal güvenlik denetimlerin de işveren tarafından olumsuzluklara yol açmaktadır.
İşçinin Performansına Dayanarak iş Sözleşmesi Feshinin Şartları konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. İşçinin Performansına Dayanarak iş Sözleşmesi Feshinin Şartları Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
İş sözleşmesi Nedir
İşçi ve işveren arasında hazırlanan, işçinin işini görmesi, işverenin de işini gören işçinin ücretini ödemesine söz verilen ve kanunlara uygun şekilde hazırlanan sözleşmedir. Kanunlarda aksi bir durum belirtilmediği sürece özel bir şekilde hazırlanması tâbi değildir. İş sözleşmelerinin süresi bir yıl ve daha fazla olabilmektedir. İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesi yazılı şekilde yapılması gerekilmektedir. Yazılı olarak yapılmayan iş sözleşmelerinde işveren işçiye süre olarak en geç iki ay içersinde işçinin çalışma koşullarını, haftalık ya da haftalık çalışma saatlerini ve ücretini, ücret eklerinin belli olduğu ve belirten bir belge vermek zorundadır. Yapılan iş sözleşmelerinde ise iş sözleşmesinin feshi durumlarında kanunda yer alan hükümleri işçi ve işveren tarafından yükümlülüğü altına girdikleri hükümleri yazılı olarak da vermesi gerekmektedir.
Bu hükümler süresi belirli olan iş sözleşmelerinde süresi bir ayı geçmeyen sözleşmelerde bu hüküm uygulanmamaktadır. Eğer iş sözleşmesi iki ay süre dolmadan sona ermesi durumunda bilgilerin sona erme tarihi en geç ne zamansa işveren tarafından işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir
Sürekli ve süreksiz iş sözleşmesi: İşin niteliği ve iş sözleşmesi yapılmakta olan işçi bakımından zaman olarak en fazla 30 iş günü sürmekte olan iş sözleşmelerine süreksiz, 30 günden fazla süren iş sözleşmeleri ise sürekli olarak yapılmalıdır.
Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi: işçi ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin başlama tarihi ve bitiş tarihi belli olan sözleşmelere belirli süreli iş sözleşmesi, başlama tarihi belli ama bitiş tarihi süresi belli olmayan iş sözleşmelerine ise belirsiz süreli iş sözleşmesi denir. Eğer işin hem başlama hemde bitiş tarihleri belirlenemiyorsa işveren ve işçi arasında belirsiz süresi iş sözleşmesi kurulmalıdır.
Tam süreli ve kısmi süreli iş sözleşmesi: Haftalık çalışma süresi 45 saat olan ve 4857 sayılı İş Kanunu 63. Maddesine uygun olarak haftalık 45 saatlik çalışma süresi ile yapılmış olan iş sözleşmelerine tam süreli iş sözleşmesi, tam süreli çalışan işçinin emsal çalışmanın üçte ikisi kadar iş gören işçilere ise kısmi süreli iş sözleşmesi yapılmaktadır.
Deneme süreli iş sözleşmesi: İşçi ve işveren tarafında iş sözleşmesine koyulan deneme süresi en fazla iki ay olmalıdır. En fazla dört aya kadar deneme süresi ise toplu iş sözleşmelerinde yer alabilmektedir. Deneme süresinde işçi veya işveren tarafından iş sözleşmesi bildirim gerektirmeden ve tazminat ödemesi olmadan feshedebilirler. İşçinin iş gördüğü günlerin ücreti ve hakları saklıdır.
İş Sözleşmesinde Hükümlere Uyulmaması
Deneme süresi ile çalıştırılan işçinin işveren tarafından çalıştığı günlerce sigortalı olması 5510 sayılı kanunun 4. Maddesi 1.fıkrası (a) bendinde belirtilmiştir. Eğer işçi işveren tarafından deneme süresinde sigortasız çalıştırılması durumunda yapılan denetimde tespit edilirse iş yerine 5510 sayılı kanuna göre idari para cezası ve devletten alınmakta olan teşvik ve desteklerden en az bir yıl süre ile mahrum kalırsınız.
İşçinin iş sözleşmesinde belirtilmekte olan iş sözleşmesinde belirtilir belgesi ve işten çıkan işçiye çalışma belgesi verilmemesi durumunda her işçi için idari para cezası uygulanır.
Kanunlara uygun şekilde işçinin yıllık izinlerini bölmemek, yıllık izin ücretini eksik ya da hiç vermemek, iş sözleşmesi fesih edilen işçiye yıllık izin ücretini vermemek, işçinin işveren tarafından yıllık iznini kullandırılmaması durumunda tespit edilen her işçi için idari para cezası uygulanacaktır.
İşçi ve işveren arasında hazırlanan iş sözleşmelerinde kanuna aykırılık, kanun emrediciye aykırılık tespit edildiği halinde 4857 sayılı iş kanunu ve borçlar konunu hükümleri de uygulanabilmektedir.