İşçinin Performansına Dayanarak iş Sözleşmesi Feshinin Şartları
İşçinin Performansına Dayanarak İşverence iş Sözleşmesi Feshinin Şartları
İşveren işçinin iş sözleşmesini davranışlarından kaynaklanan durum ve nedenlere dayanarak 4857 sayılı İş Kanunu 18. Maddesinin 1. Fıkrasına dayanarak haklı fesihte bulunabilir. İşçinin hangi durumlarda yetersizliği İş kanununa göre haklı fesih sebebi sayılmaktadır. Aynı ya da benzer işi gören işçilere göre daha az verimli çalışma, İlk etapda göstermiş olduğu niteliklerden daha düşün performansa ve işe yoğunlaşmasının giderek azalması, işe yatkın olmama ve yaptığı işi öğrenme, kendisini yetiştirememesinde yetersizlik. Sürekli hasta olması, uyum yetersizliği, işini gerektiği şekilde yapmasını engelleyen devamlı hastalığı olmasıdır. Personel yönetmeliği veya iş yerine özgü şekilde yapılmakta olan işçi performans değerlendirmesinde yer almakta olan işçinin verimliliği ile beklentilerin karşılanmaması hâllerinde de işçinin iş sözleşmesini haklı şekilde fesih edilebilir.
Borçlar kanunu işçiye hangi sorumlulukları yüklemektedir konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. Borçlar Kanunu İşçiye Hangi Sorumlulukları Yüklemektedir Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
İşçinin gördüğü işin emeğinin kalitesini ve düzeyi işçinin iş performansını oluşturmaktadır. İşçinin iş süresinde verdiği emek ve üretimin düzeyi ise işçinin verimliliğini göstermektedir. Eğer işçinin performansı yüksek ise yaptığı işteki verimi de yüksek olması beklenmektedir.
Geçerli bir nedene dayanabilmesi için işçinin performansı objektif ölçütlerin belirlenmesi gerekmektedir. İşçinin verimlilik ve performans standartları her iş yerinde kendisine özgü olması gerekmektedir. İşyerinde iş gören işçilerin aynı kurallar bağlı olmaları şeklinde objektif ölçütü uygulanmalıdır. Gerçekçi ve makul şekilde performans ve verimlilik standartları dahilinde olmalıdır. Düşük ve düşme eğilimli sonuçlar performans ve verimlilik sonuçlarına dayalı olması için nedenin varlığı ve sürekliliği göstermekte olmalıdır. Süreklilik göstermeyen ve koşulların değişmesinden kaynaklanan durumlar kabul edilmeyebilmektedir. İşçinin kapasitesi yüksek hedefler için uygunsan ve performansında ya da hedeflere ulaşmak için gayret göstermiyor ise geçerlilik kabul edilebilir. Eğer işçinin performansı ve verimliliğini yükseltmesi yeterli bir gerekçe sayılmayabilir.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
İşyerinde performans değerlendirme kriterleri daha önceden belirlenmeli ve bu kriterler işçi ile paylaşılmalıdır. Performans değerlendirilmesi objektif olarak kalabilmesi için bu gereklidir. İşçinin bilgisi, becerileri ve deneyimleri gibi durumlar, işçinin işyerinde davranışları ve kendisini geliştirmeden yapmasını beklenen iş hedeflerinde belirlenen performans kriterleri esas alınmalıdır. İşçinin ulaşmakta olduğu sonuca, iş yerindeki davranışları da önemli olmaktadır. İşçinin verimine, performansına, iş yerinde uyulması gereken kurallara, işverenin kurumsal ilkelerine uygun şekilde uyarak objektif ve somut olarak ve performans değerlendirilmesi için formlar oluşturulmalıdır. Yeni işe başlayan işçinin dene süresindeki performansı ile deneme süresindeki performansı yeterli olmazsa haklı olarak iş sözleşmesinin feshi yapılamamaktadır çünkü işveren işçiyi bu şekilde kabul etmiştir. Eğer işçinin performansı deneme süresindeki performansından daha az olarak görünür, ve bu durum sürekli göze çarpması durumunda haklı nedenden iş sözleşmesinin feshi gerçekleştirilebilir.