Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu 120. Maddesi uyarınca hâlen yürürlükte bulunan 1475 sayılı İş Kanunu yasasının 14. Maddesinin 11. Fıkrası uyarınca kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumlarında mevduata uygun bir şekilde uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faizin başlangıcı ise iş sözleşmesinin fesih tarihi olması gerekmektedir. İş sözleşmesinin ölüm ya da diğer nedenler doğrultusunda son bulması durumlarında ise faiz başlangıcını değiştirilemez. Lâkin yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak için iş yerinden ayrılması gereken işçilerin bağlı bulundukları kurum ya da sandığa başvurulduğunu ve yaşlılık aylığı bağlandığında ise belgelemesi şarttır. Bu durumda ise faiz başlangıcı da bahsedilen belgenin işverene verildiği tarihten itibaren başlamaktadır.

Şirket Bilgilerini Kasıtlı Olarak İşçilerle Paylaşmak Haklı Fesih Mi konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz.  Şirket Bilgilerini Kasıtlı Olarak İşçilerle Paylaşmak Haklı Fesih Mi   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.Bireye yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin belgenin iş yerindeki işverene bildirilmemiş ise, işverence kıdem tazminatı olarak ilk taksitin ödendiği tarih bakiye kıdem tazminatı için faiz başlangıcı sayılmalıdır. Bu durumdan dolayı taksit ödemesi de olmadığı için kıdem tazminatında faiz başlangıcı davanın açıldığı ya da icra takibinin yapıldığı tarihtir.İşçinin açmış olduğu işe iade davası sonrasında ise işçinin belirtildiği süre içerisinde başvuruna rağmen işveren tarafından işe başlatılmaması durumlarında iş sözleşmesi fesih tarihi olmak üzere kıdem tazminatı faiz başlangıcı da işçinin işe alınmayacağının açıkladığı tarih ya da bir aylık işe başlatmama süresinin sonunda başlamaktadır.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

İşçinin kıdem tazminatı ödemek ile ayrıntılı hak olan faiz hakkı da son bulmaktadır. Lâkin işçinin kıdem tazminatı ödenmiş olmadı durumlarında ise ödemenin son taksit ödeninceye kadar faiz hakkı saklı tutulmaktadır. Davanın da açılması durumu da ihtirazi kayıt anlamındadır.İşçinin kıdem tazminatında uygulanması gereken faiz ise düzenlenmesi ile ilgili hüküm özel banka ile kamu bankası ayrımı yapılmamıştır. Yasada belirtilmek olan uygulanan en yüksek faiz sözcüklerine yer verilmiş olmakla sözü edilmiş olan faiz oranının uygulanıp uygulanmadığı tespiti yapılmalıdır. Bankaların ise belli bir dönemlerde T.C Merkez Bankasına uygulayabileceklerini bildirdikleri faiz oranı ise fiilen uygulanmış olmadığı sürece ücret dikkate alınmamaktadır.İşçinin kıdem tazminatında ki faizi gecikme faizi niteliğinde olduğu için faize faiz uygulaması mümkün olamaz ve de Yargıtay da bu yönde kökleşmiştir.

Güncel Makaleler