Şirket Bilgilerini Kasıtlı Olarak İşçilerle Paylaşmak Haklı Fesih Mi
Şirket Bilgilerini Kasıtlı Olarak İşçilerle Paylaşmak Haklı Fesih Sebebi Olabilir Mi
İşçinin iş sözleşmesini ihlal edip etmediğinin tespitinde sadece asli edim yükümlülükleri değil; kanundan ya da dürüstlük kurallından doğan yan edim yükümlülükleri ile yan yükümlerin de dikkate alınması gerekir.
İşçinin sadakat yükümü ise iş sözleşmesinin taraflara sözleşme ile ilişkisinden doğan borçların ifasında, karşı tarafın şahsına, mülkiyetine ve hukuken korunan diğer varlıklarına zarar vermeme, keza sözleşme ilişkisinin kapsamı dışında sözleşme ile güdülmekte olan amacı tehlikeye sokacak ve de özellikle karşılıklı duyulan güveni sarsacak her türlü davranıştan kaçınma yükümlülüğünü yüklemektedir.
Kıdem Tazminatı Hesabında Esas Alınan Ücretin Tespiti konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz. Kıdem Tazminatı Hesabında Esas Alınan Ücretin Tespiti Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
İşçinin ise iş sözleşmesinden doğmakta olan yükümlülüklerini kusurlu olarak ihlal ettiğini işveren tarafından ispat etmekle yükümlüdür. Yan yükümlere itaat borcu ise günlük dürüstlük kuralından çıkarılmaktadır. Bu durumlara göre ise işçinin iş görme edimi dürüstlük kuralının gerektirdiği şekilde ifade edilmelidir.
Bu gibi durumlarda ise işçi Anayasanın 25 ve 26. Maddelerinde belirtilen güvence altına alınmış düşünceyi açıklama özgürlüğüne dayanamamaktadır. Buna karşılık olarak çalışmakta olan işçinin bu ağırlıkta olmayan işveren aleyhine sarfettiği sözler çalışma düzenini bozacak nitelikte ise geçerli fesih nedeni sayılmalıdır. Sadece işverene karşı olarak değil de işveren temsilcisine karşı yöneltilen ve de iş sözleşmesinde haklı feshi gerektirecek durumlarda olmayan aleyhe sözler geçerli fesih nedeni sayılmalıdır. Bu gibi durumlarda ise işçinin işveren ya da aile üyelerinden olmamakla beraber işverenin yakını olan ya da işverenin bireysel olarak yakın ilişkide bulunduğu, başka bir iş kolunda ortağı olan kişilere hakaret ve sövgüde bulunması bu kişilere asılsız bildirim ve isnatlar yapması özellikle de işverenin kendi şahsına önemli olduğu küçük işletmeler de bu durum iş sözleşmesinin feshi için geçerli neden oluşturacaktır.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
Çalışmakta olan işçinin, işverenin başka bir çalışanına sataşması ise 4857 sayılı İş Kanunu 25/11, d hükmü gereğince haklı fesih nedeni sayılmaktadır. İşçinin davranışları sataşma niteliğinde olmadığı sürece diğer işçiler ile devamlı ve de gereksiz tartışmaya girişmek, iş arkadaşları ile ciddi geçimsizlik göstermek ise iş sözleşmesinin geçerli ve haklı neden ile fesih nedeni olarak sayılmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu 25. Maddesi kapmasında ise değerlenmekte olan ağır sözleri, işçi, işverenin ya da vekilinin tahrikleri sonucu söylemesi, iş sözleşmesinin geçerli ve haklı nedenden fesih sayılmalıdır.