1475 sayılı Yasanın 14. Maddesinde “toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleri ile belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Kanuna tabi en yüksek Devlet memuruna 5434 sayılı T.C Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez” şeklinde kurala bağlanmıştır.Belirtilmiş olan üst sınır “genel tavan” olarak isimlendirilebilir. En yüksek olarak devlet memuru da Başbakanlık Müsteşarı olduğundan genel tavan, bu görevdeki bireylerin emekliliği durumunda ise Emekli sandığınca ödenecek olan bir yıllık ikramiye oranını geçemeyecektir.
İş Sözleşmesinin Haklı Feshinde Hak Düşürücü Süreler konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz. İş Sözleşmesinin Haklı Feshinde Hak Düşürücü Süreler Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.Genel tavan ise işçinin iş sözleşmesinin feshedildiği tarihteki tavan olarak kabul edilmektedir. Önelli iş sözleşmesi fesih durumlarında ise önelin son bulduğu tarih tavanın tespitinde dikkate alınmaktadır. İşçinin almış olduğu istirahat raporu içinde ise iş sözleşmesinin işveren tarafınca fesih edilmesi durumlarında ise rapor bitimi tarihi iş sözleşmesinin feshi tarihi sayılacağı için bu tarihteki tavan gözetilmektedir. İşveren tarafından ihbar öneli tanınmaksızın işçinin bağlı olduğu işveren tarafından iş sözleşmesinin feshine rağmen ihbar tazminatının ödenmemiş olması durumunda ise önel süresi içinde meydana gelen tavan artışından işçinin yararlanabileceği Dairece kabul edilmiştir.İşçinin açmış olduğu işe iade davasının sonuçlanması ve verilen kararın üzerine süresi içerisine başvurmasına karşın, işverence işe başlatılmaması durumlarında ise iş sözleşmesinin fesih işe başlatmama tarihinde gerçekleşeceğinden, işçinin kıdem tazminatı tavanı işe başlatmama tarihine göre belirlenmelidir.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
Mevsimlik işlerde ise işçinin bağlı olduğu işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin mevsim sonu itibari ile iş sözleşmesinin feshedilmesi durumlarında işçinin kıdem tazminatı tavanı anılan fesih tarihine göre belirlenmelidir. Lâkin mevsim sonunda işçinin iş sözleşmesini fesih yerine iş sözleşmesinin askıya alınması durumlarında ise yeni sezon çalışma süresinin başlangıcında işçinin işe çağırılmaması durumunda iş sözleşmesi işe çağrılmamak sureti ile feshedilmiş sayılacağı için işe çağırılması gereken tarihteki tavan gözetilmelidir.4857 sayılı İş Kanunu yürürlüğe girmeden önce 1475 sayılı İş Kanunu 98/D maddesi uyarınca işçinin kıdem tazminatının yasalara aykırı olarak ödenmesi cezai yaptırımlara bağlanmıştır. 1475 sayılı İş Kanunu 98/D maddesi hükmü 4857 sayılı İş Kanunu döneminde yürürlükten kaldırışmış olsa da tavanı öngören 14. Madde hâlen yürürlüktedir.Bu duruma göre işçinin kıdem tazminatı tavanını öngören kuralın mutlak emredici olduğu kabul edilmiştir. Öğretide yer alan işçinin kıdem tazminatı tavanını bertaraf eden sözleşme hükmünün batıl olduğu görüşü de ileri sürülmektedir.