İş Sözleşmesinin Haklı Feshinde Hak Düşürücü Süreler
İş Sözleşmesinin Haklı Feshinde Hak Düşürücü Süreler Nelerdir?
İşveren ya da işçi tarafından haklı neden ile iş sözleşmesinin fesih nedenlerinin ortaya çıkması halinde, işçinin iş sözleşmesinin diğer tarafının sözleşmeyi haklı neden ile fesih yetkisinin kullanılma süresi sınırsız değildir.
Bu durumdan dolayı 4857 sayılı İş Kanunu 26. Maddesinde iş sözleşmesinin fesih nedeninin öğrenildiği tarih ile olayın yaşandığı tarih başlangıç esas alınmak üzere iki ayrı süre ön görülmektedir.
Bu süreler içerisinde ise iş sözleşmesinde fesih yoluna gitmeyen işçi ya da işverenin iş sözleşmesi feshi haklı bir feshin sonuçlarını doğurmamaktadır. Bu süre zarfında neden olan olayın da diğer tarafça öğrenilmesinden itibaren altı iş günü ve de herhalde fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren bir yıl olarak belirlenmiştir.
Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz. Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
4857 sayılı İş Kanununda işçinin maddi çıkar sağlamış olması durumlarında ise bir yıllık sürenin işlemeyeceği ön görülmüştür. Bu durumda ise iş sözleşmesinin haklı feshe neden olan olayda işçinin maddi bir menfaati olmuş ise altı üş gününe denk etmesi koşulu ile olayın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin işverenin haklı fesih imkanı bulunmaktadır.
Altı iş günlük süre ise işçi ya da işverenin iş sözleşmesini haklı neden ile feshetmesindeki olayın öğrenildiği günden itibaren işlemeye başlamaktadır. İş sözleşmesinde haklı neden ile fesih doğuracak olayın öğrenildiği günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde iş sözleşmesini haklı neden ile fesih yetkisi sona ermektedir.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
İş yeri sahibi ya da vekalet verilmiş işverenin tüzel kişi olması durumlarında ise altı iş günlük süre feshe yetkili merciin öğrendiği günden başlamaktadır. Bu konuda ise müfettiş soruşturması yapılması ve olayın disiplin kurulunca görüşülmesi süreyi başlatmamaktadır. Bu durumun iş sözleşmesinde feshe yetkili kişi ya da kurula intikal ettirildiğin gün ise altı günlük sürenin başlangıcını oluşturmaktadır. Bir yıllık süreç ise her durumda olayın gerçekleştiği günden başlamaktadır.
İş sözleşmesinin haklı neden ile fesih nedenini devamlı olması durumlarında ise hak düşürücü süre işlememektedir.
Uygulamada yer alan hak düşürücü süre konusunda sürekli karşılaşılan hatalar;
- İş sözleşmesinin feshedilmesi için yetkili makama bildirme tarihinin araştırılmaması
- İş sözleşmesinin feshedilmesi için yetkili makamın araştırılmaması
- İşveren tarafından tutanak düzenlenmemesi
- Maddi kazancın elde edilmesi halinde 1 yıllık sürecin uygulanmayacağı
- Soruşturma yapılmamasının süreyi başlatmayacağının dikkate alınmaması
- Ücretlerin ödenmemesi durumunda ve devamsızlık gibi temadi eden iş sözleşmesi fesih sebeplerinde 6 günlük sürenin temadi sürdükçe devam edeceğinin gözden kaçırılması
- 6 günlük sürenin belgelendirilmemesi
- 6 günlük sürenin resen dikkate alınmaması
- 6 günlük iş günü olduğu ve de tatil günlerinin hesaba dahil edilmeyeceğine dikkat edilmemesi
- 6 günlük süreye işçi ve işverenin dikkat etmemesi
- 1 yıllık üst süreye dikkat edilmemesi