İşyerinde Psikolojik Taciz Durumunda İşçinin Hakları

Psikolojik Taciz Durumunda İşçinin Hakları

Mobbing psikolojik taciz Türk Hukukunda ifade edildiği şekli, işveren ve işçiler tarafından çalışmakta olan bir işçiye düzenlik ve planlanmış şekilde uygulanan bununla beraber kötü muamele, tehdit edilmesi, fiziksel şiddet uygulanması, fiziksel, duygusal, yaptığı iş hakkında aşağılanması gibi davranışları ifade etmektedir. İşçiye yapılan en belirgin psikolojik taciz şekli ise kendisini göstermesini engellemek, diyalogda olduğu vakit sürekli sözünü kesmek, işveren ya da diğer işçiler tarafından yüksek ses ile azarlanması, sürekli ve düzenli şekilde eleştiride bulunmak, bulunduğu ortamda yokmuş gibi davranmak, yapılacak iş ile ya da herhangi bir konuda fikrine itibar edilmemesi, işçinin hakkında asılsız söylentiler çıkarmak, kendisinin yapabileceği iş dışında başka ve alakasız şekilde iş verilmesi, fiziksel anlamda şiddet uygulanması ve ağır işler verilmesi, sürekli çalışma ortamında yerinin değiştirilmesi işçinin psikolojik anlamda taciz görmesi durumudur.

İşverenin İş Sözleşmelerinde Yaptığı Hatalar konusunda bilgi sahibi olmak isterseni.  İşverenin İş Sözleşmelerinde Yaptığı Hatalar   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.Yapılmakta olan eylemin belirlenmiş bir işçiye düzenli ve belirli aralıklar ile yapılması psikolojik taciz durumunu doğurmaktadır. Belirtilmiş olan psikolojik tacizlerin somut olaylarda ayrı şekilde incelenmesi gerekmektedir. İşveren ve çalışmakta olan işçilerin hedef olarak seçilen işçiye psikolojik tacizde bulunmalarının sebebi genellikle işten ayrılmasını istemektir. Geçmişte düzenleme olmadığı halde işveren ve işçilerin hedef olarak belirlenen işçinin maruz kaldığı psikolojik taciz durumunda iş sözleşmesinde taraflara yükledikleri borçlar ile ödevler içerisinde değerlendirilmekteydi. İşverenin işçisini gözetme, koruma ve eşit davranma borçuna aykırılık oluşturduğu için psikolojik taciz değerlendirilmekteydi. İşçinin maruz kaldığı psikolojik taciz, işçinin kendisini ilgilendirdiği için kişilik haklarına müdahale edilmesi olarak sayıldığından psikolojik tacize uğrayan işçi kişilik haklarına müdahalede bulunmasından dolayı da ilgili hukuki yollara başvurup, kullanılması da gerçekleştirilebilir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

İşverenin iş ortamında psikolojik taciz görmesini engelleyici önlemler alması mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu 322. Maddesi kapsamında gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu kanun düzenlemesi işçiyi koruma, gözetleme ile yükümlü işverenin borcunun temelini oluşturmaktaydı. İşçinin kişiliğinin korunması adına 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu maddeler getirmiştir. Yoruma yer verilmeyecek şekilde işçinin kişiliğinin korunması durumunda özel olarak düzenleme getirilmiştir ayrıca psikolojik terimine açıkça yer vermiştir. İşçi işveren tarafından maruz kaldığı psikolojik taciz nedenine bağlı kalarak iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceği gibi işçi, işine kaldığı yerden devamda ederek diğer yasal haklarını da kullanabilmektedir.

Güncel Makaleler