İşe İade Davası Olumlu Sonuçlandığında İşe Başlatmama

İşe İade Davası Olumlu Sonuçlandığında İşçiyi İşe Başlatmama

İşçi işe iade davası açıp, davanın olumlu sonuçlanması hâlinde işverene işe başlamak için başvuruda bulunduğu tarihten itibaren işveren işçiyi bir ay içerisinde işe başlatılma hakkına sahip olmaktadır. Başvuruda bulunan işçiyi bir aylık yasal sürede işe başlatmayan işveren çalışana karşı bir takım yükümlülükleri oluşmaktadır.

Stajyerlerin Meslek Hastalığı ve İş Kazası Bildirimi konusunda bilgi sahibi olmak isterseni.  Stajyerlerin Meslek Hastalığı ve İş Kazası Bildirimi   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

İşçiyi işe başlatmama durumunda işverenin yükümlülükleri

İşveren tarafından işe iadesi talep edilen işçiyi işe tekrardan almaması durumunda işçinin sözleşmesini feshedebilmek için işçinin çalıştığı vakit içerisinde hak ettiği tüm tazminatları işveren tarafından işçiye ödenmesi zorunludur. İşçi eğer daha önceden tazminatlarını işveren tarafından aldıysa, bu sefer de işçinin boşta kaldığı zamanların ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve izin süreleri için işveren tarafından işçiye fark ödenmesi gerekmektedir.İşçinin açmış olduğu işe iade davası süresince işçinin 4 aya kadar boşta geçirdiği zamanın karşılığı olan tüm tam ücretleri ve haklarını işveren tarafından işçiye ödenmesi gerekmektedir.İşçinin açmış olduğu işe iade davasının sürdüğü zaman aralığında geçen 4 aya kadar boş geçen sürenin işveren tarafından işçinin ödendiği ücretlerin SGK prim karşılıklarını da Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirerek işveren tarafından işçinin hesabına yatırılması gerekmektedir. İşçinin boşta geçen günlerinin ek aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi, işverenin işçiyi işe başlatma ya da başlatmama durumlarına göre değişiklik gösterir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

Eğer işçi işe iade davasının olumlu sonuçlanmasından sonra işveren tarafından tekrardan işe başlatılacaksa, işverenin işe davet tebligatının işçiye ulaştığı tarihten itibaren ayın 23. Gününe kadar işçi tarafından boş geçirilen günlerin ek aylık prim ve hizmet belgesini kuruma bildirmekle yükümlülüğü vardır.Eğer işçi işveren tarafından işe başlatılmayacak ise işçi tarafından işe iade davasından sonra iş yerine tekrardan işe alınması için başvuru yapması ve işverenin bu işçinin başvurusunun eline ulaştığı tarihten itibaren ayın 23. Gününe kadar işçinin boşta geçirdiği sürenin ek aylık prim ve hizmet belgesini kuruma bildirmek ile yükümlülüğü vardır.İşveren işe iade davası açıp olumlu sonuçlanan işçiyi bir aylık sürede işe almayı reddettiği için tekrardan işçinin işe alınmayacak olması sebebine dayanarak işçinin ücretinin 4 aydan 8 aya kadar olan kısmını ve işe başlatmama tazminatını ceza olarak işçiye ödemekle yükümlüdür.Eğer işveren işe iade davasını kazanmış olan işçiyi bir aylık süre geçtiği vakit işe başlatmayı kabul ettiği vakit. Bir aylık yasal süreç geçtiği için otomatik olarak işveren işçiyi işe tekrardan başlatmama kararı vermiş sayılacaktır ve bu durumdan dolayı 4 aydan 8 aya kadar olan ücret kısmını ve işçiyi işe başlatmama tazminatını işveren tarafından işçiye ödenmesi ile yükümlü olacaktır.

Güncel Makaleler