Stajyerlerin Meslek Hastalığı ve İş Kazası Bildirimi
Stajyerlerin Meslek Hastalığı ve İş Kazası Bildirimleri
Stajyerlerin meslek hastalığı ve iş kazası bildirimi ile hastalık sigortası hükümleri 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanununda belirtilmekte olan çırak, aday çırak ve iş yerlerinde mesleki eğitim gören öğrencilere uygulanmaktadır. Öğretim hayatını mesleki liselerde sürdüren öğrencilerin staja tabi tutulmaları ve yükseköğretimde öğretim hayatlarını sürdüren öğrencilerin staja tabi tutulan öğrenciler. Kısmi zamanlı olarak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununu 46. Maddesinde tabi olarak çalışmakta olan öğrencilerden aylık prim esas alınarak kazanç tutarları ise 82. Maddeye göre belirlenmekte olan günlük prime esas alınarak kazançların alt sınırının 30 katından fazla olmayanlar için ise iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası uygulamak zorunludur.
Sigortalı olarak sayılanlar 4. Maddenin birinci fıkrasın (a) bendi kapsamında, bakmakla yükümlü olmayan kişi durumunda olmayanlar ve sigortalı sayılanlar hakkında ise genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Bu durumlardan anlaşılacağı üzere stajyer olarak çalışmakta olan kişilerin aylık ücretleri 30 günlük asgari ücreti aşmayana kadar sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında değerlendirilmekte olup sadece iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası uygulanmaktadır.
Sanayi, Ticaret ve Tarım İşlerinin İş Kanunundaki Yeri konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. Sanayi, Ticaret ve Tarım İşlerinin İş Kanunundaki Yeri Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
Stajyerlerin Primlerini Kim Öder?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu “Prim Ödeme Yükümlüsü” başlığını düzenlemekte olan 87. Maddenin (e) bendinde;
“5 inci maddenin (b) bendinde belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile meslek liselerinde staja tâbi tutulan öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yükseköğrenim sırasında staja tâbi tutulan öğrenciler için öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu, prim ödeme yükümlüsü” olarak belirlemektedir.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimlerini Kim Yapmaktadır?
5510 sayılı Kanun ve türev mevzuatı gereğince, iş kazası bildirimi ve prim ödeme yükümlüsü olan bireyler tarafından yapılması gerekmektedir. Sigorta Kolları Uygulama Tebliği ile prim ödeme yükümlüsü ve bildirim yükümlüsü ayrı şekillerde açıklanmıştır. Kısa vadeli sigorta kolları uygulama tebliği 7. Maddesine göre stajyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri çalışmakta oldukları iş yerinin, işverenleri tarafından yapılmaktadır. Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulama Tebliğinin 7. Maddesinde bu hususlar yer almaktadır.
Kanunun 5. Maddesin (g) bendinde yer alan sigortalının iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi durumlarında işveren tarafından kazanın olduğu yer ile ve ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde bulunan yerel kolluk kuvvetlerine hemen bildirmesi, kurum ise en geç 3 iş günü içerisinde bildirimlerini yapmak zorundadırlar.
Stajyerlerin iş kazası ve mesleki hastalığı bildirimlerini işveren tarafından 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirmeleri gerekmektedir. Stajyerlerin öğretim hayatlarının devam ettiği ve staja tabi tuttukları kurumada işveren tarafından yazılı olarak bildirimde bulunması gerekmektedir.