İşe İade Davası Nedir

İşe İade Davası

İşçi ve iş veren arasındaki iş sözleşmesini işveren tarafından haklı ve bir nedene dayanmaksızın fesh etmesi durumunda işçi işe iade davası açarak işe iadesini isteyebilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu maddeleri uyarınca hangi koşullarda, davranışlarda ve durumlarda işveren işçinin iş sözleşmesini feshedebileceği açıklanmış ve belirtilmiştir. Eğer işveren işçinin iş sözleşmesini belirli bir sebep göstermeden veya her hangi bir durum oluşmadan feshederse işçi işe iade davası açabilmek için bazı şartları yerine getirmesi durumunda işverene karşı işe iade davası açabilmektedir. 4857 sayılı İş kanunu maddelerinde yer almayan fesihlerde işveren tarafından feshedilen iş sözleşmesi geçersiz sayılmaktadır.

Kadın İşçinin Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılması konusunda bilgi sahibi olmak isterseni.  Kadın İşçinin Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılması   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

İşe İade Davası Nasıl Açılır

İşçinin iş sözleşmesi belirli bir sebep gösterilmeden feshedilmesi durumlarında işçi tarafından işverene karşı işe iade davası açılabilmektedir. İşe iade davası açabilmek için belirli şartları yerine getiren bireyler işe iade davasını iş yerine bağlı olan iş mahkemelerinde açabilmektedirler. Eğer iş yerinin adresine bağlı iş mahkemesi yok ise işe iade davasını işçi Asliye Hukuk Mahkemelerinden de açabilmektedirler. 4857 sayılı İş Kanunu içerisinde belirtilen hangi durumlarda işe iade davası açılabilir, hangi şartlar gerekmektedir konusunda gerekli bilgilendirme sunulmuştur.İşe iade davası açmak isteyen işçi, 4857 sayılı İş Kanunu 20. Maddesi uyarınca iş veren tarafından iş sözleşmesinin feshinin bildirim tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde işe iade davası açması gerekmektedir. 1 ay içerisinde işe iade davası açmaz ise bu hakkı düşürecek ve işe iade davası açamayacaktır.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

İşe İade Davası Şartları

İşçinin işe iade davası açabilmesi için çalışmakta olduğu işyerinde ya da aynı işverene ait aynı kollarda çalışan işçi sayısının toplamda 30 çalışana sahip olması gerekmektedir. Eğer işe iade davası açacak olan işçinin çalışmakta olduğu işyerinde ya da iş verene ait olan aynı kollarda çalışan işçi sayısı 30’a ulaşmıyor ise işçinin işe iade davası açması mümkün değildir.İşçinin işe iade davası açabilmesi için çalışmakta olduğu iş yerinden en az 6 aylık zamanı doldurması gerekmektedir. İşçi ilk olarak başladığı iş yerinden belirli bir süre sonra aynı işverene ait olan başka bir iş yerine geçmesi durumunda işe başlama tarihi ilk olarak başladığı yer olarak kabul edilmektedir. İşçi eğer 6 aylık zamanı doldurmamış ise işe iade davası açamamaktadır.Haklı nedenlere dayanmayarak ve her hangi bir sebep sunulmadan işten çıkartılan işçinin iş sözleşmesi belirsiz olmaktadır. İşe iade davası açabilmek için 4857 sayılı İş Kanunu içerisinde yer almayan sebep ve konulardan dolayı iş sözleşmesinin feshedilmesi gerekmektedir.İşçinin işe iade davası açabilmesi için iş sözleşmesinin iş veren tarafından feshedilmesi gerekmektedir. İşçi tarafından feshedilen iş sözleşmelerinde işe iade davası açılamaz.İşçinin işe iade davası açabilmesi için iş sözleşmesinin feshinin bildiriminden itibaren en geç 1 ay içerisinde işe iade davası açması gerekmektedir. 1 aylık zaman sürecini geçmiş olan durumlarda işe iade davası açma hakkı yitirilmektedir.

Güncel Makaleler