Kadın İşçinin Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılması
Kadın İşçinin Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesini Feshetmesi
Herhangi bir iş yerinde çalışmakta olan kadın işçi, yeni evlenmesi durumunda işten kendi isteği ile iş sözleşmesini fesh etmeleri durumunda kıdem tazminatı gerekçesi olarak evlilik başlı başına bir neden olabilir mi?
Yeni evlenen kadın işçiler için kanunda sabitleşmiş tazminat hakkı bulunmaktadır. Eğer yeni evlilik yapan kadın çalışan iş sözleşmesini evlilik nedeni ile feshetmek istiyor ise sadece kadınlara tanınmış olan evlenme nedeni ile iş sözleşmesini feshetmeleri durumunda kıdem tazminatı ödemesi alabilmektedirler.
1475 Sayılı İş Kanunu 14. Maddesi gereğince eğer bir iş yerinde çalışmakta olan kadın evlenme kararı alıp, evlenmeleri durumlarında ve çalışmakta oldukları iş yerinden bir yıldan fazla süredir çalışıyorlar ise ayrıca nikah tarihinden bir yıl içerisinde evlilik sebebi ile iş sözleşmesini feshetmek isteyen kadın çalışanlar bu durumlardan dolayı iş sözleşmesini fesh eden çalışan iş yerinden kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar.
İş sözleşmesi fesh edildikten sonra kadın işçiye kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır. Bu iş sözleşmesi feshi işveren tarafından da onaylanması gerekmemektedir.
Eğer işçi ve işveren iyi ayrılmaması durumunda ya da çıkabilmesi muhtemel olan anlaşmazlıklar göz önüne alınacak olursa, işçi tarafından iş sözleşmesinin feshi işverene noter ile bildirilebilir.
İşe İade Davası Olumlu Sonuçlandığında İşe Başlatmama konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. İşe İade Davası Olumlu Sonuçlandığında İşe Başlatmama Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
Evlilik Nedeni İle İşten Ayrılan Kadın İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenebilmesi İçin
Bireylerin arasındaki evlilik bağı Medeni Kanun hükümlerine uygun olarak kurulması gerekmektedir. Resmi nikah şarttır, dini nikah geçerli sayılmamaktadır.
Kadın işçinin çalışma süresi en az bir yıldan fazla olması gerekmektedir.
Kadın işçinin iş sözleşmesi evlilik tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinden sona ermesi gerekmektedir.
Kadın işçi kendi arzusu ile iş sözleşmesini feshetmesi gerekmektedir.
İş sözleşmesini çalışmakta olan kadın işçi evlendikten sonra en geç bir yıl içerisinde feshetmesi gerekmektedir ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekmektedir.
Çalışmakta olan kadın işçinin bu kanun hakkından yararlanabilmesi için çalışmakta olduğu iş yerindeki iş sözleşmesinin devam etmekte olması gerekmektedir.
Çalışmakta olan kadın işçi evlilik tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde iş sözleşmesini feshetmez ise ve evlilik tarihinden itibaren geçen süre bir yıldan fazla oldu ise bu hakkını yitirmiştir. Bu nedenle iş sözleşmesini evlilik nedeni ile feshetmesi durumunda kıdem tazminatını talep edememektedir.
Çalışmakta olduğu iş yerinde iş sözleşmesini evlilik nedeni ile feshetmesi durumunda kıdem tazminatını alan kadın işçi başka bir iş yerinde çalışmaya başlayabilir.
Çalışma hak ve özgürlükleri kapsamından sayıldığı için kıdem tazminatını alıp iş sözleşmesini feshettiği iş yerinden ayılınca başka bir iş yerinde çalışması mümkündür.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
Kanuna Karşı Hile Hükmü
Kadın işçi boşanmış olduğu eski eşi ile yeniden evlenmesi durumunda kıdem tazminatını alamaması konusunda İş kanununda her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak kadın işçi kısa bir süre içerisinde boşanmış olan eşi ile tekrardan evlenmesi durumunda ve bu evlilik tarihinden hemen sonra iş sözleşmesini feshetme ve kıdem tazminatını talep etme durumu Kanuna karşı hile olarak değerlendirilmektedir.