İşçi ve işveren arasındaki yapılan iş sözleşmesinde ya da durumun gereğinden aksi anlaşılmadığı sürece işçi sorumluluğunu aldığı işi bizzat yapmakla yükümlüdür. İşçinin kendisinin sorumluluğuna ve yükümlülüğüne verildiği işi kendisinin yapması zorunluluğunun vasıflı işçi çalıştırılmasının gerekli olduğu ve de işçinin kişisel durumunun ve özellikle sübjektif niteliklerinin göz önünde bulundurulduğu işlerdeki önemli açıktır. Lâkin vasıfsız işçilerle yapılan iş sözleşmesinde dahil işçinin işi kendisinin yapma borcu vardır.
İşçinin İstirahat Raporu Süresi Ne Kadar Olabilir konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz. Gemi Adamlarının Yıllık İzinleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.6098 sayılı Borçlar Kanunu uyarınca bu kuralı emredici nitelikte değildir. Belirtilen kuralın aksi ya da taraflarca iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılabileceği gibi, hal icabından da anlaşılabilir. Kapıcılık hizmetleri ile ilgili olarak da öğretide ve kapıcının başka bir yerde tam gün çalışması ve de onun işinin eşinin üstlenmesi durumlarında da işçinin işi yapma borcunun başkasına devredilmesinin söz konusu olduğu öne sürülmektedir. Yargıtayın konu ile ilgili bazı kararlarında olaylarda bu durumlarla karşılaşılmaktadır. Lâkin Yargıtay bunları eşlerden birinin diğerine yardım amacı ile yatığı işler şeklinde nitelendirmektedir. Yeni yasal düzenlemelerde örtüşen Borçlar Kanunu eski 320. Maddesi hükmü çerçevesine sokmamış bulunmaktadır.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
İşverenin de işin yapılmasını isteme gibi hakkını sözleşmeden ya da işin gereğinden aksi anlaşılmadıkça başkasına devredemeyeceğine ilişkin eski yasal düzenleme hükmü ise yeni 6098 Borçlar kanununa alınmamış sadece hizmet sözleşmesinin devrine kanunda yer verilmiştir. Bu durum ile birlikte 4857 sayılı İş Kanunu uygulamasında iş sözleşmesi devam ederken işverenin işin yapılmasını isteme hakkını kural olarak başkasına devredemeyeceği sonucuna varılmaktadır. Bu durumların aksinin kararlaştırabileceği yolunda bu sonuca uygun olarak 4857 İş Kanunda yapılan bir düzenleme geçici iş ilişkisi ile ilgili bulunmamaktadır. Bu durumların gereğinden aksinin anlaşılabileceği konusuna örnek olarak işverenin ölümü halinde mirasçıların iş yerini ayrı koşullarda işletmeye devam etmeleri gösterilebilmektedir.Günümüzdeki geçici iş ilişkilerinde işverenin işçisini ve onun yazılı rızasını alarak geçici bir süreyle çalıştırması için başka bir işverenin emrine vermesi sureti ile kurulmaktadır. Bu durumdan dolayı işçisini başka bir işverene geçici olarak devreden işveren işin görülmesini isteme hakkını devir alan işverene devretmiş olur.