Borçlar Kanunu İşçiye Hangi Sorumlulukları Yüklemektedir

Borçlar Kanunu İşçiye Hangi Sorumlulukları Yükler

İş hayatımızda işçi, işveren ve devletin karşılıklı olarak bazı hak ve yükümlülüklerin, özel ve genel kanunların yürürlülükte olduğunu ve bunlara gerek olduğunu söyleyebiliriz. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu gereğince iş sözleşmelerin de yer alan işçi ve işverenin birbirlerine karşı bazı sorumlulukları ve yükümlülükleri vardır..

İş Sözleşmelerinde Cezai Şart konusunda bilgi sahibi olmak isterseni.  İş Sözleşmelerinde Cezai Şart   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

Borçlar Kanunu mu İş Kanunu mu Uygulanacak

Günümüzde ki çalışma hayatında işçilerin haklarını ve iş yerine karşı sorumluluklarını düzenleyen bazı kanun ve kanun ekleri düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu iş hayatına önemli derecede hak ve sorumluluklar yüklemektedir. İş Kanununun yanı sıra Borçlar Kanunu da işçi ve işveren arasında ki iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin hak ve borçlarını düzenlemektedir. İş Kanunu ve Borçlar Kanunu hangi durumlarda birlikte kullanılması birazda olsa çeşitli karmaşalara yol açmaktadır. Kanun kapsamında ki işçilere uygulanmaktadır. Özel iş kanununa tabi 4. Maddede sayılmakta olan bireyler dahil olmaları durumunda değişiklik göstermektedir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamınca, sayılmayan bireyleri 4. Maddesine tabi çalışmakta olan işçiler 6098 sayılı Borçlar Kanunu değerlendirilmektedir.Diğer kanunların boşluğunu, Türk Medeni Kanunu’nun 5. maddesinde Borçlar Kanununun doldurması niteliğinde olduğunu işaret etmektedir. Kanunun 5. Maddesinde yer alan” Bu Kanun ve Borçlar Kanunu’nun genel nitelikli hükümleri, uygun düştüğü ölçüde tüm özel hukuk ilişkilerine uygulanmaktadır” hükmünde genel niteliğe sahip olan hükümlerin çözülmesinde değerlendirildiği bilinmektedir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

Borçlar Kanunu Gereği İşçinin Yükümlülükleri

İşçinin çalışma borcu: İşçi ve işveren arasındaki anlaşılan noktalarda iş sözleşmesi oluşturulduğu vakit, işçinin iş sözleşmesine bağlı olarak yapmakta yükümlü olduğu işleri yapmakla yükümlülüğü vardır. İş sözleşmesine bağlı olarak işçinin en temel yükümlülüğü işveren tarafından verilen işi yapması ve iş görmesi en temel borçları arasındadır.İşçinin özen ve sadakat borcu: İşçinin iş sözleşmesinde belirtildiği işleri yapmakla yükümlülüğü olduğu gibi, işçinin işini görmek için işyerine ait araç, gereç ve makinelerini kullanırken özen ve dikkat etmesi gerekmektedir. İşyerini ya da işvereni haklı menfaatini koruması ve işyerine, işverene karşı sadık olması gerekmektedir. İşçi işine devam ettiği işyerinde iş sözleşmesi devam ettiği sürece üçüncü bir şahısla ücret karşılığında anlaşıp sadakat borcuna aykırı davranması ya da işveren ile rekabet haline girmesi mümkün değildir. İş sözleşmesi devam etmekte olan işçi, iş yerinde öğrendiği üretim ya da diğer iş yeri sırlarını başkaları ile paylaşamaz. İş sözleşmesi biten işçinin, çalıştığı yer ile sırları saklamakla yükümlülüğü devam etmektedir.Fazla çalışma borcu: İlgili kanunda belirtilen haftalık çalışma saatinden fazla çalışması işçinin kendi rızası ile yapması gerekmektedir. İşveren tarafından işçiye verilen iş eğer fazla çalışma süresi gerektiriyorsa işi de bu işi yapması dürüstlük ilkelerine göre zorunlu olduğu için, işveren tarafından işçiye fazla çalıştığı saatlere göre ücretini tesis etmesi gerekmektedir

Güncel Makaleler