product 1
  • ANASAYFA(current)
  • İŞ HUKUKU
  • TAZMİNAT HUKUKU
  • BİLMENİZ GEREKENLER
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • İLETİŞİM
product 1
  • ANASAYFA(current)
  • İŞ HUKUKU
  • TAZMİNAT HUKUKU
  • BİLMENİZ GEREKENLER
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • İLETİŞİM

Tazminatlarda Zamanaşımı Süresi Değişiyor

Tazminatlarda Zamanaşımı Süresi Değişiyor

Tazminatlarda Zamanaşımı Süresi Değişiyor

Tazminatlarda zamanaşımı süresi değişiyor. İş hayatımızı düzenleyen 4857 sayılı İş kanununda önemli değişikliklerin Meclis komisyonu tarafından görüşülen tasarı ile gerçekleşeceği ön görülmektedir. 4857 sayılı İş kanunu, işveren ve işçi arasında ki uyumsuzlukları, anlaşmazlıkları, dava açma ve dava açma usulleri ile tazminatlarda ki zaman aşımı süresine kadar bir çok konuda önemli değişikler hüküm bulmak için yeni tasarı meclis komisyonu tarafından görüşülmektedir.

Fazla Çalışma Ücreti Hangi Hallerde Hak Kazanılır. Hakkında Bilgi Sahibi Olmamalarıdır.   Fazla Çalışma Ücreti Hangi Hallerde Hak Kazanılır    Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

Feshe Bağlı Tazminatlarda Zamanaşımı Süresi Değişiyor

Türk Borçlar Kanunu 146. Maddesi uyarınca, kanun başka bir hüküm bulmadığı sürece tazminatlarda  10 yıllık zamanaşımına tabi tutulacaktır. Aynı kanunun 147. Maddesi uyarınca, ücretlerin dönemsel gerçekleşmiş durumlar için 5 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.

4857 sayılı İş kanunu 32. Maddesinde tazminatlarda beş yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.

Tasarıda zamanaşımı süresinde değişiklik gösteren maddede gerekçeler şu şekildedir;

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca feshe bağlı kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, ayrımcılık tazminatı ile senelik izin ücreti on yıllık zamanaşımına tabi tutulacaktır. Fesih gerçekleştikten sonraki süreçte işçinin mahkemeye başvurup dava açmasını erteleyebilecek bir sebep bulunmaması kabul edilebilir. Ancak iş sözleşmesi bugün feshedilen bir işçi için on yıl boyunca dava tehdidi altında kalan işverenin, yatırım ve gelecek planlaması yapması mümkün olamayabilecek, yapılan planlar da uygulanamaz hale gelebilecektir. Bu durum ise işçisi, işvereni ve işletmeleriyle kalkınma sürecinde olan ülkemizin ekonomik gelişiminin sekteye uğraması ihtimalini gündeme getirebilecektir.

Kanun işverenin gerekçe olarak gösterdiği fazla zaman alan riskten dolayı manevralarda zayıflayarak yeni projeler ve yatırımlar yapmasına engel olmasını öne sürmüştür. Tazminatlarda zamanaşımı süresi çok uzun zaman almaması için işçi açısından da geçerli bir sebep göz önünde olmamasından kanun maddesinde gerekçe olarak sunulmuştur.


İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

Hangi Tazminatlarda Zamanaşımı 10 yıldan 5 yıla Düşürülüyor?

İş sözleşmesinden kaynaklanmak durumunda hangi kanun geçerli olursa olsun.

  • Senelik izin ücreti
  • Kıdem tazminatı
  • İş sözleşmesine uyulmamasında doğan ihbar tazminatı
  • Kötü niyet tazminatı
  • Eşit davranma ilkesini ihlal etme durumunda iş sözleşmesinin feshedilmesinden doğan tazminatlar;

İçin yeni düzenlemede zaman aşımı 5 yıl olarak ön görülmektedir.

Uygulama Ne Zaman Yürürlük Kazanacak?

Tazminatlarda yürürlüğe girecek olan beş yıllık zaman aşımı hükmü, İş kanunu ek madde 3’e eklenecek olan yasa yürürlülüğe girdiği vakitten sonra ki sona eren sözleşmelerde geçerli olacaktır.  Beş yıllık zaman aşımı uygulaması kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı, ihbar tazminatı ve iş sözleşmesi eşit davranma ilkesine uyulmadan feshedilmesinden kaynaklanan tazminatlar da uygulanacaktır. 

İş kanunu ek 3.maddede geçmekte olan tazminatlara ve senelik ücretli izinlere yeni zam aşımı süresi, maddenin yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlamış ise iş kanunu ek 3 maddesinden önce ki hükümler yürütülmeye devam edecektir. 

İş kanunu ek 3. Maddesi yürürlüğe girdikten sonra kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı, ihbar tazminatı ve iş sözleşmesi eşit davranma ilkesine uyulmadan feshedilmesinden kaynaklanan tazminatlar da beş yıllık zaman aşımı süresi hüküm bulacaktır.


Güncel Yazılar
Yazarlar
Yazar
Abdullah FIRAT
Avukat / İstanbul Barosu
Yazar
Cihan ORHAN
Avukat / İstanbul Barosu

İş Avukatı 2017 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir

brunsia avukat web sitesi tasarımı
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Gun] / [Kod-Blog-Ay] [Kod-Blog-Yazar]