İşçinin İşe Giriş Bildirim Sürelerinde Özellikli Durumlar Nelerdir

İşçinin İşe Giriş Bildirim Sürelerinde Özellikli Durumlar

İşverenler tarafından işçinin işe giriş ve işten çıkış işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna e- sigorta kanalı ile elektronik ortamda göndermekle yükümlüdür. İşe girişler ise en geç personelin işe giriş tarihinden 1 gün öncesinde kuruma elektronik ortam ile bildirilmekte olup, işe girişi yasal süresinde bildirilmeyenler hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Bu gibi durumlar 5510 sayılı Kanunda yer alan 8. Maddenin 4/a kapsamı ve de 7. Maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde “işverenler sigortalı sayılan bireyleri belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile kuruma bildirmek ile yükümlüdür.” Şeklinde açıkça ifade edilmektedir. İfade edilen uygulama ile birlikte uygulamada görülen istisnai durumlar şu şekilde uygulanmaktadır.

İş Sözleşmelerinde Yer Alan Cezai Şartlar ve Geçerlilik Durumları hakkında bilgi almak isterseniz.  SGK Alacaklarının Dikkatine Son Gün  Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

Yeni açılan İş yerlerinde İşe Giriş Bildirimleri

İşçinin işe giriş işlemlerinde ise yeni iş yeri açan işverenlere kolaylık sağlanmıştır. Mevcutta çalışmaya devam eden iş yerlerinde ise işe giriş bildirgeleri işe giriş tarihinden 1 gün öncesinde yapılabiliyorken, yeni açılan iş yerleri için Kurum tarafından esneklik imkanı tanınmıştır. İşverenlerin ilk defa iş yeri bildirgesi vereceği iş yerleri için ilk işe girecek sigortalıları ise ilk bir ay içerisinde bildirme olanağı mümkündür. Örnek vermek gerekirse ilk defa iş yeri bildirgesi verilecek 1 Ekim tarihinde açılan bir iş yerinde 1 Eylül’de işe başlayacak işçinin işe giriş işlemi en geç 30 Ekim’e kadar yapılabilecektir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

Aynı İşverene Ait İş yerlerine geçişte İşe Giriş Bildirimleri

Aynı işverene bağlı iş yerlerinde nakil işlemleri içerisinde giriş yapılacak personellerin en geç ilk bir ay içerisinde bildirilmesi mümkündür.Personelin mevcutta çalıştığı iş yerinden aynı işverene bağlı bir başka iş yerine nakil yolu ile geçişinde de işe giriş bildirimi yapılması gerekmektedir. Bu geçiş esnasında ise aynı işverene bağlı iş yerleri arasında olacağı için işe giriş işleminin kuruma bildirimi için bir aylık süre verilmiştir.Örnek vermek gerekirse 1 Ekim tarihinde aynı işverenin diğer iş yerine nakil olan çalışanın yeni iş yerinde işe giriş bildirimi kuruma en olarak 30 Ekim tarihinde yapılması gerekmektedir. Bu işlemde ise dikkat edilmesi gereken, işe giriş işleminin yapıldığı E-SGK ekranı işe giriş bildirim sayfasında, istisnalar bölümünden nakil yolu ile işe girişin yapıldığını belirten seçeneğin işaretlenmiş olması gerekmektedir.

İşe Giriş Bildirimlerinde Pazartesi Günü İstisnası

İşçinin işbaşı tarihi pazartesi günü olan sigortalı işçinin hafta sonu resmi tatil olması nedeni ile pazartesi günü işe giriş bildirgesi iletilmesi mümkündür. Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istisnaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe girin bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.

Güncel Makaleler