İş Sözleşmelerinde Yer Alan Cezai Şartlar ve Geçerlilik Durumları

İş Sözleşmelerinde Yer Alan Cezai Şartlar ve Geçerlilik Durumları

Öğretide yer alan cezai şart, mevcut borcun ifa edilmemesi durumunda ya da eksik ifası şeklinde ödenmesi gereken mali değeri haiz ayrı bir edim olarak tanımlanmıştır.6098 sayılı Borçlar Kanununda cezai şart 158. Ve 161. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunda ise konuya yönelik bir hükme yer verilmemiştir. 4857 sayılı İş Kanunu tarafından 6098 sayılı Borçlar Kanunun da bahsi geçen hükümleri uygulamakla beraber, Yargıtay tarafından da bazı yönlerde 4857 sayılı İş Kanununa özgü şekilde çözümler üretilmektedir. 4857 sayılı İş Kanununda “işçi yararına yorum ilkesinin” bir sonucu olarak sadece işçi aleyhine yükümlülük öngören cezai şart hükümleri geçersiz sayılmış ve de bu yönde yerleşmiş içtihatlar öğretide de benimsenmiştir.

Kıdem Tazminatı Tavanı Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz.  İş Sözleşmesinin Haklı Feshinde Hak Düşürücü Süreler   Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.İşçinin hizmet sözleşmeleri açısından cezai şartla ilgili olarak 818 sayılı Yasada açık bir şekilde hüküm bulunmaz iken, bu durum hakkında Yargıtay uygulamasına paralel olarak 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 420. Maddesinde bahsedilen “Hizmet sözleşmelerinde, sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir” hükmü getirilmiştir. Bu konu ile ilgili hizmet sözleşmelerine işçi aleyhine konulan cezai şartlar geçersiz ve işçi lehine konulan cezai şartlar ise geçerli kabul edilmelidir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

Cezai şartın işçi ve işveren hakkında ve de iki taraflı olarak düzenlenmesi gerekmektedir. İşçi aleyhine kararlaştırılan cezai şartın işveren aleyhine kararlaştırılandan daha da fazla olmaması sonucunu da ortaya koymaktadır. Başka bir şekilde anlatmak gerekirse çalışmakta olan işçi aleyhine olarak belirlenen cezai şartın, koşulları ve de cezai miktarı bakımında işverenin sorumluluğunun aşması düşünülemez. İki taraflı cezai şartta işçi aleyhine bir eşitsizlik durumunda, cezai şart hükmü tümden geçersiz olmamak ile beraber işçinin yükümlülüğü işverenin sorumlu tutulduğu miktarı ve halleri aşamaz.4857 sayılı İş Kanunu 11. Maddesi uyarınca yer verilen “İş ilişkisinin bir süreye bağlı tutulmayarak yapılması durumların iş sözleşmesi belirsiz süreli sayılmaktadır. Belirli süreli işlerde ya da belli bir işin tamamlanması ya da belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi durumlarda koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır.İş hukuku hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Beylikdüzü İş Hukuku avukatı Merve Arı ile iletişime geçebilrisiniz

Güncel Makaleler