4857 sayılı İş Kanunu çalışma hayatını düzenleyen temel yasa olarak bilinmekte ve hukuki kuralları uygulanmaktadır. Ülkemizde basın mesleğini yapmakta olan bireyler ve bu mesleğe mensup olanların tabi oldukları kanun ise 4857 sayılı yasa ile hukuki hakları gerçekleştirilmemektedir. Basın mesleği ve bu mesleğin mensupları için kendine özgü farklı bir yasa ile düzenleme getirilmiştir. 5953 sayılı Basın mesleğinde çalışanlar ve çalıştırılanlar arasında ki münasebetlerin tazimi hakkında kanundur. Basın mesleğini yapmakta olan bireylerin ve bu mesleğe mensup olanlar için yıllık izin sürelerinin belirlenmesi ve yasal düzenlemelere de 5953 sayılı Basın İş Kanunu başlığında yer verilmiştir.
İşe İade Davası Nedir konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. İşe İade Davası Nedir Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.5953 sayılı Basın Mesleğinde çalışanlar ve çalıştırılanlar arasındaki münasebetler tazmini hakkında kanun hükümlerine tabi olan tüm işçiler Basın İş Kanunu kapsamına girmektedir. 5953 sayılı kanunda ise diğerlerine göre en fazla gazeteci kavramı göze çarpmakta ve göz önünde bulunmaktadır. 5953 sayılı kanuna bağlı olarak çalışmakta olan bütün işçileri kapsasa da en fazla kanun maddelerinde gazeteci başlığına yer verilmektedir. Türkiye’de yayınlanmakta olan gazete, belirli süreler ile çıkartılan yayınlarda, haber ajansları, fotoğraf ajansları ve her türlü fikir, sanat işlerinde çalışmakta olan İş Kanununda işçi tarifi ile kapsananların haricinde haricin de kalan bireylerle ve işverenlerin hakkında uygulanmaktadır. Kanunun kapsamına giren fikir ve sanat işleri üzerine ücret karşılığı ile çalıştırılan bireylere gazeteci denmektedir.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.