product 1
  • ANASAYFA(current)
  • İŞ HUKUKU
  • TAZMİNAT HUKUKU
  • BİLMENİZ GEREKENLER
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • İLETİŞİM
product 1
  • ANASAYFA(current)
  • İŞ HUKUKU
  • TAZMİNAT HUKUKU
  • BİLMENİZ GEREKENLER
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • İLETİŞİM

Ücret Kesme Cezası ve Uygulama Şartları

Ücret Kesme Cezası ve Uygulama Şartları

Ücret Kesme Cezası Hakkında

Birçok kişinin merak ettiği ücret kesme cezası nedir sorusunun cevabı olarak verilebilecek yanıt; İş Kanunun 38. maddesince; işçinin toplu iş sözleşmesi ya da iş sözleşmesinde bulunan sebepleri gerçekleştirmesi durumunda işverenin ücret kesme cezası uygulamasıdır. Bu ceza kesintisi işçinin ücretlerinden bir ay içerisindeki iki gündelik bedelden ya da parça başına yapılan iş miktarına göre ödenen ücretlerden işçinin iki günlük kazanç ücretinden fazla yapılamaz. Ayrıca ceza olarak kesinti yapılacağı işçiye sebepleriyle birlikte kesinlikle bildirilmesi gereklidir.

Çalışanların en Büyük Sorunlarından Birisi Olan Kayıt Dışı çalışma Hakkında   Kayıt Dışı İşçi Çalıştırma    Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.

Bu sebeple ücret kesme koşulları uygulanarak işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü işçi ücret kesme cezası nedir diye bir soruyla işverene geldiğinde işverenin haklı gerekçelerle savunma ve açıklama yapması gereklidir. Ücret kesme cezası ile elde edilen paraları yine işçilerin eğitimi ve de sosyal hizmetleri için kullanılarak harcanması adına nerelere, hangi miktarda ödeneceği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlığında ve işçi temsilcilerinin katılımda bulunacağı bir kurul tarafından karara bağlanarak tespit edilir.

İşverenlerin tamamı ücret kesme koşulları uygulanarak elde edilmiş olan paranın tamamıyla ilgili ayrı bir hesap tutarak kullanımı hakkında detaylı açıklamalara sahip olmak zorundadır.

İşçi ücretlerinden kesilen paralar işçilere fayda sağlayacak olan ;

 - Mesleki eğitimler,

 - İş sağlığı ve güvenliği için gerekli olan eğitimler,

 - Sosyal hizmetler amaçlı, kullanılabilir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı  iletişim bölümünden iletebilir siniz.

Ayrıca eğitim tesislerinin kurulumu için alt yapı ihtiyaçlarının giderilmesinde ve işletilmesinde de harcanabilir. Aynı zamanda 4857 sayılı İş Kanunu 38. maddesi gereğince disiplin suçlarından dolayı işçiden kesilen ücret kesme cezası banka hesabına yatırılır.

Yasal Kesinti Miktarı Nedir

4857 sayılı Kanun md. 38/2 hükmü: “İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz” şeklindedir. Bu üst sınır işçi ücretini koruma amacı çevresinde en çok miktarı ifade etmektedir. 

Şu duruma göre daha az miktarda bir cezanın sözleşmelerle tespiti mümkün ve geçerlidir; fakat bu sınırı aşan sözleşme hükümleri geçersiz olup bunların yerini yasal hükümler alır. Bu bakımdan işçi, Kanunun anılan buyurucu hükmüne aykırı olarak kendisinden fazla kesilen parayı geri istemek hakkını haizdir.


Güncel Yazılar
Yazarlar
Yazar
Abdullah FIRAT
Avukat / İstanbul Barosu
Yazar
Cihan ORHAN
Avukat / İstanbul Barosu

İş Avukatı 2017 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir

brunsia avukat web sitesi tasarımı
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Gun] / [Kod-Blog-Ay] [Kod-Blog-Yazar]