product 1
  • ANASAYFA(current)
  • İŞ HUKUKU
  • TAZMİNAT HUKUKU
  • BİLMENİZ GEREKENLER
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • İLETİŞİM
product 1
  • ANASAYFA(current)
  • İŞ HUKUKU
  • TAZMİNAT HUKUKU
  • BİLMENİZ GEREKENLER
  • SOSYAL GÜVENLİK
  • İLETİŞİM

Özel İstihdam Büroları

Özel İstihdam Büroları

İş ve işçi bulmaya aracılık nedir?

Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM' den geçmesiyle birlikte Kiralık işçilik olarak ta bilinen Özel İstidam Büroları (ÖİB) aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasına olanak veren yasa devreye girdi. Özel İstihdam büroları nedir, ne yararı var ve kimler başvurabilir.

İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara   İş Hukuku Nedir   Bölümünde Yayınlanan Makaleler ve Haberlerden Ulaşabilir siniz.

Özel İstihdam iş ve işçi bulmaya aracılık genel olarak iş arayanlarla işçi arayanların herhangi bir ortamda karşılaşmasını sağlama faaliyetidir. ILO’ nun 96 sayılı Sözleşmesi kapsamında iş bulma büroları ücretli iş bulma büroları kazanç gayesi takip eden iş bulma büroları, yani doğrudan doğruya veya aracılarla tarafların her hangi birinden maddi menfaat karşılığında bir işçiye iş, veya bir işverene işçi bulmak konularında her şahıs, şirket, acente veya diğer herhangi bir kuruma iş bulma servisleridir.

Bu bağlamda, iş arayanlar ile işverenlerin herhangi bir ortamda üçüncü bir taraf aracılığıyla karşılaşmasını sağlama faaliyeti iş ve işçi bulmaya aracılık olarak değerlendirilmektedir. Bu faaliyetler genel olarak özgeçmiş bankası oluşturulması, iş arayanlara ait bilgilerin işverenlerin bilgisine sunulması, iş ve işçi bulma ilanının yayınlanması gibi faaliyetlerdir.

Özel İstihdam Bürosu Nedir?

İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak üzere Kurumca izin verilen, bir işyerinde Basın Kanununda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, internet,  gibi elektronik bilgi iletişim araçlarıyla faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerdir ve bu anlamda açılan bürolara Özel İstihdam Bürosu Denir.

Özel istihdam buroları açmanın tabiki Kanunda yeri belli standartları ve sorunluluk alanları bulunmaktadır, gerekli şartları yerine getiren gerçek veya tüel kişiler bu büroları açabilirler.

Özel İstihdam Büroları Hangi Faaliyetlerde Bulunabilirler?

Özel istihdam büroları, Yurt içinde ve İŞKUR tarafından belirlenen esaslara uygun olarak yurtdışında işe yerleştirme faaliyetinde bulunabilme hakkına sahiptirler, işsizliğin azaltılması ya da işgücünün istihdam edilebilirliğini veya istihdamın sürdürülebilirliğini artırıcı faaliyetlerde bulunabilirler. Talep eden tüm firmalara insan kaynakları yönetimi alanında danışmanlık hizmeti sunabilirler ve mesleki eğitim düzenleme faaliyetinde bulunabilirler.

Özel İstihdam Büroları Hangi Faaliyetlerde Bulunamazlar?

Bu bürolar Kamu kurum ve kuruluşlarına iş ve işçi bulma faaliyetinde buluna yetkilerine sahip değillerdir. Çalışma izni bulunmayan yabancı uyruklularla ilgili iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetlerini yürütemezler.


Peki Özel İstihdam Bürolarının İzin Belgesi Varmıdır?

Özel istihdam büroları, il müdürlüğünce faaliyette bulunmalarına izin verildikten sonra, izin dönemi başlangıç tarihinden itibaren, iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetine başlayabilirler, bu resmi bir izin belgesi ile başlar ve izin belgeleri üç yıl süre için geçerlidir.

Belgenin süre sonu geldiğinde mutlaka izin belgesi yenilemek için izin süresinin bitiminden bir ay önce İŞKUR il/hizmet müdürlüğüne izin yenilemek üzere başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Özel İstihdam Büroları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

-Bürolar, firma ve kişilerle başka bürolarla çalışılmayacağı konusunda anlaşma yapamazlar, bu tür anlaşmalar Yönetmelik hükümleri çerçevesinde büronun izin belgesinin iptaline kadar gidebilir.

-Özel istihdam bürosu izin belgesi, yalnızca izin verilen gerçek veya tüzel kişiliklerce kullanılacak, devredemezler.

-Yurtdışı iş ve işçi bulma faaliyetlerine ilişkin hizmet akitlerinin Kuruma onaylatılmaması durumunda belgeleri iptal olur.

-İş arayanlara ve açık işlere ilişkin bilgileri, iş ve işçi bulma faaliyeti dışında başka bir amaçla kullanamaz her ne ad altında olursa olsun menfaat temin edemezler.


Güncel Yazılar
Yazarlar
Yazar
Abdullah FIRAT
Avukat / İstanbul Barosu
Yazar
Cihan ORHAN
Avukat / İstanbul Barosu

İş Avukatı 2017 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir

brunsia avukat web sitesi tasarımı
[Kod-Blog-Baslik]
[Kod-Blog-Gun] / [Kod-Blog-Ay] [Kod-Blog-Yazar]